perjantai 26. heinäkuuta 2019

Cilla & Rolf Börjlind: Polttopiste

S & S, 2019

Viides kirja Tom Stiltonista ja Olivia Rönningistä. Ensimmäisen kirjan mukaan nimensä saaneelle loistavalle Nousuvesi-sarjalle on kirjan takakannen mukaan tulossa jatkoa myös Suomessa. Ensin tuntui siltä, että tämä kirja on vähän väkisin väännetty, mutta kun vähän aikaa sitkeili, niin tarina lähti lentoon. Monessa kirjassa liikutaan kahdessa ajassa, yleensä menneisyyden ja nykyhetken välillä. Tässä kirjassa liikutaan kahdessa paikassa, Tukholman talvessa ja Thaimaan tropiikissa ja välillä myös viidakoissa. 

Kirjan alussa Tukholman Täbyssä räjähtää autopommi. Iskussa kuolee syyttäjä Malin Brovall sekä hänen perheensä. Onko kyseessä terrori-isku vai liittyykö tapaus Malinin työhistoriaan? Toinen isku saadaan estettyä viime tipassa. Liittyvätkö tapaukset toisiinsa, vai onko kyseessä kaksi erillistä iskua? Malin Brovallin syyttäjähistoriassa on henkilöitä, jotka kantavat kaunaa ja Malin on saanut vihapostia juuri ennen iskua. 

Mette Olsäter johtaa jutun tutkintaa. Myös Olivia Rönning on tutkimuksessa mukana. Metelle jutun ratkaisu tietää eläkkeelle siirtymistä. Meten mies Mårten tuntuu odottavan Meten eläkkeelle siirtymistä enemmän kuin tämä itse. Yhdessä olisi mukava tehdä esim. puutarhamatkoja. Tapaus näyttää ratkaistulta kun valvontakameiroiden kuvista tunnistetaan Lukas Bengtsson, nuori runoilija ja kuvataiteilija. Olivia tavannut Lukaksen pari kertaa, ja ei oikein jaksa uskoa hänen syyllisyyteensä.

Tom Stiltonilla on synkkä salaisuus, jota hän on paennut avovaimonsa Lunan kanssa Tomin sisaren Aditan emännöimään joogakeskukseen Thaimaahan. Tom on vaipunut masennukseen, mutta piristyy, kun saa oudon toimeksiannon pyörätuolissa istuvalta Veronica Wadnerilta. Tom lähtee etsimään valokuvan perusteella miestä, ainoana johtolankanaan vanha jokilaiva nimeltä Contamana. Viidakko on julma, ja ihmiset vielä julmempia, varsinkin kun on kysymys huumeista, tällä kertaa oopiumista. 

Tässäkään kirjassa ei unohdeta Minkkiä, Tomin poliisiaikojen vasikkaa. Minkki asuu Lunan omistamassa proomussa ja on löytänyt rakkauden nimeltä Bettan. Violetit lamput palavat proomussa, mutta hamppukasvattamosta ei ole tällä kertaa kyse.  

Vaikka aiheet ja paikat eivät tunnu millään lailla sivuavan toisiaan, yhteys löytyy kuitenkin kuten aina Nousuvesi-sarjan kirjoissa. Abbas lentää Tomin avuksi ja miehet lähtevät hurjalle retkelle viidakkoon. 

Abbas on aikaisemmissa kirjoissa pelastanut monta tilannetta huippuunsa hiotuilla veitsenheittäjän taidoillaan. Pidin siitä, että tässä kirjassa hänen persoonaansa sai tutustua vähän paremmin, käydä hänen asunnollaan ja vaatekaapillaan. Huoliteltu, komea, Armanin puvussa viihtyvä Abbas on paitsi häikäilemätön ja rohkea, myös lämmin ihminen ja valmis kuolemaan ystäviensä puolesta.

Saako Mette siirtyä rauhassa eläkkeelle ja kuka on hänen manttelinperijänsä? Kuka on mies, jota Veronica Wadner etsii, ja miksi? Kirjan loppuratkaisu on päätähuimaava eikä ainakaan minulla ollut ennen viimeistä lukua siitä mitään ennakkoaavistusta. Lue niin tiedät!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!