lauantai 13. heinäkuuta 2019

Kirsikka Saari: Hölmö nuori sydän

Otava, 2018

Hän haluaa jälleen ollla kevyt ja ihan järjettömän nuori, se joka pystyy tekemään spagaatin farkut jalassa. Se joka menee uimaan vaatteet päällä, joka seurustelee kolme päivää ja saa tarpeekseen, se joka nauraa niin paljon että cokikset pursuavat nenästä.


Nimensä veroinen kirja, itse olisin tämän ehkä sijoittanut nuorten aikuisten osastolle. Aikuisenkin hyvä lukea. Päähenkilöitä ovat ysiluokkalaiset Lenni ja Kiira. Lenni on lievästi koulukiusattu, ja katselee Kiiraa kaukaa. Lenni on äitinsä Sadun ainokainen, isätön poika joka huolehtii enemmän alkoholisoituneesta äidistään kuin äiti hänestä. Kiira on äitinsä Anskun nuoruuden hairahduksen tulosta.

Koska Joonas on jättänyt Kiiran, tämä etsii lohdutusta Lennistä. Yksi kerta humalassa rappukäytävässä ilman kondomia, ja Kiira tulee raskaaksi. Kiiran ystävät ovat riemuissaan, he lupaavat auttaa, hoitaa lasta kollektiivisesti. Äiti Ansku ei ole innoissaan, hänellä on tarpeeksi huolta Kiiran pikkuveljistä. Lääkäri ja Ansku kannustavat aborttiin. Kiiralle on tehty keskeytys jo vuosi sitten. Jotenkin hän ajautuu päätökseen pitää lapsen, ja kertoo myös Lennille, joka lupaa kantaa vastuunsa isänä. Nuoret suunnittelevat yhteistä kotia ja elämää. Mutta miten erilaisia he ovatkaan, Kiira joka on tyttöporukan johtohahmo ja Lenni, hintelä ja hiukan hyljeksitty poikaporukassa.

Lenni löytää isähahmon Jannesta, pääsee judoporukoihin aikuisten miesten kanssa. Janne ei kyseenalaista Lennin isäksi tuloa, vaan kyselee ja kannustaa. Jannesta äärioikeistolaisine mielipiteineen tulee Lennille esikuva, ja Jannen porukassa hän tuntee täyttävänsä miehen mitat. Lenni tekee valintoja, joilla on seurauksensa. 

 Teiniraskaus, hiukan kaluttu ja kulunut aihe. Pidin kuitenkin lähestymistavasta. Nuoret, joilla ei muutenkaan ole asiat ihan kunnossa, tekevät rohkean ratkaisun jonka lopputulosta eivät täysin - jos ollenkaan - tajua. Onko motiivina päästä kotoa pois omaan elämään, leikkimään kotia pienenä perheenä? Yhteisen lapsen odotus ei tee nuorista aikuisia. Tukijoukkoja ei juuri ole. Nekin kaverit, jotka Kiiraa kannustivat pitämään lapsen, kaikkoavat sitä mukaa kun Kiiran vatsa kasvaa. Lenni on hukassa omilla teillään. Nappia painamalla asiat eivät järjesty. Viimeisessä luvussa, sairaalahuoneessa vauvan synnyttyä lukijalle tulee tunne, että monta kivikkoa on vielä edessä näillä nuorilla. Mutta ehkä he kuitenkin ovat lähempänä aikuisuutta ja selviävät.

”Pieni tytön tylleröinen tietä pitkin kulki...”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!