Like, 2019 |
Kevät 2018 on osoittanut kertomisen voimat, sen kuinka vapauttavaa on jakaa kokemukset ja uskaltaa puhua niistä. Metoo-liike on siirtänyt syyllisyyden ja häpeän uhreilta tekijöille, haastanut valtahierarkiat ja kohdistnut valonheittimien kysymyksiin seksuaalisesta ahdistelusta ja hyväksikäytöstä tavaalla josta pystyin vaan uneksimaan, kun aloin kirjoittaa tarinaa Matiladasta, Amandasta, Wilmasta, Idasta, Aidasta ja Biancasta. (Kirjalijan kiitokset)
Nuoret tytöt ja pimeä netti. Webkamera ja seksichat. Sweet Lolitat. Pitsimekko, polvisukat, pehmoleluja ja vähän paljasta pintaa. Helppoa rahaa 13-vuotiaille Matildalle ja Amandalle. Pian rinnan vilauttelu ei enää riitä, ja tytöt ovat helppoa riistaa seksinnälkäisille pedofiileille.
Toimittaja Aida Svanteson ja kriminologi Kajan Berglund ryhtyvät selvittämään nuorten puuhia pimeässä netissä. Pedofiiliringin jäljille päässyt yliopiston tutkija - sekä Aidalle että Kajanille läheinen henkilö - murhataan.
Tässäkin kirjassa liikutaan kahdessa ajassa. Matildan ja Amandan elämää seurataan tunti tunnilta, menneisyyden ajankohta on epäselvempi. Siinä kerrotaan nuoresta tytöstä, joka on joutunut pitkällisen seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.
Kirjan Matildat ja Amandat ovat olemassa ja sugardaddy-ilmiö on tätä päivää. Kirja kuvaa, miten helposti viaton leikki muuttuu painajaiseksi, mistä ei ole paluuta. Kuvilla ja videoilla on helppo kiristää tyttöjä yhä rajumpiin juttuihin. Loppua kohti jännitys tiivistyy, kun Aida ja Kajan yrittävät pelastaa tyttöjä Tukholman yöstä ennenkuin on liian myöhäistä.
Aihe on moneen kertaan dekkarikirjallisuudessa pureskeltu, ja siitä on vaikea löytää mitään, mitä ei aiemmin olisi kirjoitettu. Se on kuitenkin hyvin ajankohtainen. Aihe on ahdistava ja raskas. Ehkä nämä tarinat pitää vaan kertoa tarpeeksi monta kertaa sekä faktan että fiktion muodossa. Kirjailija on journalisti ja kriminologi, ja kirja oli varsin jouhevaa luettavaa dekkarin ystävälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!