sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Malin Persson Giolito: Molemmille poskille

Schilds, 2008

Malin Persson Gioliton dekkari Suurin kaikista oli mahtava lukukokemus, josta kirjoitan täällä  
 Siitä innostuneena haalin käsiini kirjailijan esikoisteoksen Molemmille poskille. Huima harppaus kirjailijan työssä on tapahtunut näiden kahden kirjan välillä.

Molemmille poskille -kirjassa liikutaan myös lakimaailmassa. Päähenkilö Hanna on juristina eräässä Ruotsin parhaista asianajotoimistossa. Kahden äitiysloman jälkeen Hannan asema firmassa on heikentynyt, työhuone vaihtunut pieneen kopperoon ja työtehtäviä ei juuri ole tai ne ovat täysin haasteettomia rutiinitöitä. Hanna ei enää voi omistaa elämäänsä pelkästään töille ja tehdä ympäripyöreää päivää, sillä perhe-elämäkin vaatii osansa.  Kaiken lisäksi Hanna odottaa kolmatta lastaan, joten hänelle ei kannata mitään aikaa vieviä projekteja antaa tulevan äitiysloman vuoksi. Hannan elämä on yhtä kiirettä ja väsymystä, sekä huonoa omaatuntoa sekä työ- että kotiasioiden vuoksi.

Koska tulosta ei enää synny, Hanna irtisanotaan. Eräänä jouluisena yönä tullessaan huonettaan tyhjentämään Hanna tekee karmaisevan löydön. Ilmenee, että asianajotoimiston kaikki asiat  eivät kestä päivänvaloa.

Kotiin jäätyään Hanna omistautuu perhe-elämälle ja alkaa tehdä kuumeisesti jouluvalmisteluja. Parisuhteessa on ristiriitoja, Johan-miehen mielestä Hannan pitäisi keskittyä etsimään uutta työtä kotona puuhastelun sijaan. Mutta kuka palkkaisi viimeisillään raskaana olevan naisen?

Kirja oli osittain aika tylsää luettavaa, varsinkin asianajotoimiston sotkujen suhteen. Toki ihmissuhteiden jännitteet toivat mielenkiintoa sinnekin. Nuoren juristin nousukiitoinen ura muuttuu työn ja perheen yhdistämisen kurimukseen on varsin todentuntuista luettavaa, ja käsittääkseni kirja perustuukin tosiasioihin.

Mutta kun yksi ovi sulkeutuu, uusia aukeaa. Näin tapahtuu myös kirjoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!