tiistai 6. marraskuuta 2018

Veera Nieminen: Ei muisteta pahalla

Tammi, 2018


Valitsen viimeksi soitetun numeron. Eetu vastaa heti.
-Tarttis varmaan räjäyttää jotain, sanon.
Kissa vilkaisee minun hieman ylimielisenä ja sulaa tapettiin. Se haluaa olla aina huomion keskipiste, häipyy jos puhun jonkun muun kanssa. 
-Niinkö, Eetu kysyy.
Sen äänessä on huoli ja lämpö, vaikka se yrittää kuulostaa suorastaan ammattimaiselta. 
-Niin. 
Minun äänessäni on pelkkää laskelmoivaa pahuutta, tai niin ainakin toivon.
-No sitten räjäytetään. 
Juri on jättänyt Piiamarin. Jättänyt, vaikka on luvannut, ettei ikinä jätä. Puolen vuoden seurusteluun on mahtunut useita eroja ja yhteen palaamisia. Piipe tietää, että tällä kertaa ero on lopullinen. Viimeinen pisara Jurille oli, kun Piipe rikkoi kuudenkympin peilin heittämällä sitä kahden euron lyhdyllä. 


Onneksi on Eetu. Panostaja. Lapsuudenystävä, jonka kanssa on joskus yritetty heilastellakin, huonolla menestyksellä. Nyt on palattu ystävyyden tasolle, ja Eetu seurustelee onnellisesti Iidan kanssa. Eetu rientää kuitenkin aina apuun, kun Piipe sitä tarvitsee. 

Räjäytetty postilaatikko ja pakoputkeen tungetut Rosamundat ovat vasta esimakua siitä, mitä Juri saa kokea. Piipen ajatuksissa on vaan kosto. Piipe on varma, että Juri on jättänyt hänet toisen naisen takia, vaikka väittää ettei ketään ole. Pian Piipe bongaakin Jurin täydellisen kaunottaren kanssa. Tästä lähtien kosto kohdistuu myös tähän salaperäiseen Kurkkunaiseen. Tempaukset tulevat yhä hurjemmiksi, eikä yhteys poliisiinkaan ole kaukana. 

Välillä kurkistetaan myös Jurin pään sisään, hänen ajatuksiinsa erosta ja Piipestä. Siitä mitä hänen elämässään tapahtuu eron jälkeen. Helppoa ei ole jättäjälläkään. 

Taustalla häilyy Heimo-kissa, jonka vain Piipe näkee. Välillä se näyttäytyy kissan hahmossa, välillä sen läsnäolon vaan aistii. Tien vierestä Jurin talon läheltä löytyy kuollut kissa. Samalla Heimo lakkaa näyttäytymästä, ja Piipe syyttää Juria kissan päälle ajamisesta. Tässä kohtaa sekä Juri, Eetu että Piipen esimies suosittelevat, että Piipen olisi hyvä "jutella jonkun ammattilaisen kanssa". 

Veera Nieminen räjäytti potin Avioliittosimulaattorilla, jota nähtiin myös ainakin Pyynikin kesäteatterin lavalla. Tästä kirjasta saisi myös käsikirjoitettua riehakkaan komedian. Kosto on suloinen. Nautin joka hetkestä, kun luin tätä kirjaa. Loppuratkaisu näytti itsestään selvältä jo puolessavälissä kirjaa, mutta oliko se sittenkään sitä? Chick Litiä parhaimmillaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!