keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Leeni Peltonen: Valvomo

Valvomo
Otava, 2016

Leeni Peltonen on toimittaja, joka on kärsinyt unihäiriöistä 25 vuotta. Hän päätti perehtyä aiheeseen ihan tosissaan ja kirjoittaa kirjan - elämäkerrallisen tietoteoksen. Toimittajan innolla hän on haastatellut eri alojen asiantuntijoita ja kirjannut faktatiedot lyhyiksi tietoiskuiksi lukujen loppuun. 

Kirja on elämäkerrallinen kertomus Leenin omasta unettomuustaipaleesta ja siitä, kuinka hän lähti etsimään apua ja lääkkeetöntä hoitoa unettomuuteen. Lääkäreiden ensimmäinen apukeino tuntuu olevan erilaiset lääkkeelliset hoidot, ilman lääkkeitä tapahtuva unettomuuden syiden etsintä ja keinot sen parantamiseen tuntuivat olevan kiven alla. Leeni turvautui yksityiseen uniklinikkaan, ja joutui maksamaan hoidon kustannukset itse. Hän kuitenkin sai apua ja oppi nukkumaan paremmin. Uneton ei ehkä koskaan opi nukkumaan joka yö kahdeksaa tuntia putkeen, mutta Leenin tavoitteena olikin saada keinot sellaiseen yöuneen, että päivällä ei olisi koko aikaa zombin olo. Tässä hän onnistuikin, ja oppi myös hyväksymään sen tosiasian, että hänen kohdallaan täydelliset yöt ovat toiveajattelua. Hän joutui tekemään isojakin elämänmuutoksia saadakseen elämänlaatunsa ja unensa paremmiksi. Unettomuudessakin pätee tämä klisee: etsi epäkohdat, muuta ne mitä voit, hyväksy ne mitä et voi muuttaa ja opettele erottamaan ne toisistaan.

Kun itsekin olen unettomuudesta kärsinyt ja monenlaisista pilleripurkeista apua hakenut, niin tämä kirja tuntui lohdulliselta ja ihanalta. Kukaan meistä ei valvo yksin. Unettomuutta on monenlaista, ja ihmiset myös kokevat sen erilailla. Leenillä oli rohkeutta lähteä etsimään vaihtoehtoja kemialliselle unelle, ja hän on tehnyt todella ammattilaisen työn asiantuntijoita haastatellessaan ja osannut upeasti nitoa faktatiedot osaksi omaa tarinaansa. Leeni Peltonen antaa kirjallaan toivoa monelle, joka öisin kieriskelee unettomana sängyssään. Elämä voi muuttua, kun osaa hakea apua oikeista paikoista. Hän on myös perustanut vertaistukiryhmä facebookiin nimellä Nuku paremmin.

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä kirjavinkistä! Ehdottomasti pitää lukea, mullakin on ollut kaikenlaisia uniongelmia jo yli 15 vuotta niin kaikki vinkit ja keinot ovat tervetulleita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä, kirja oli todella lohdullista luettavaa. Unetonkin voi elää täyttä elämää.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!