sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Laura Lähteenmäki: Iskelmiä

Iskelmiä
WSOY 2013


Kirja ei ole musiikkiaiheinen toisin kun nimestä voisi päätellä, vaan iskelmät ovat nyrkiniskuja ja kirja kertoo parisuhdeväkivallasta, jota ei nuortenkaan seurustelussa voi sulkea pois. 

Aino on ysiluokkalainen partiotyttö ja rakastettu vartionjohtaja. Häntä ei ole koskaan suudeltu. Kunnes luokkaretkellä viereen istuu Samuli, ja Aino on myyty.

Samuli on mestari manipuloimaan. Hän sanelee Ainon pukeutumisen, kampauksen ja meikin. Oma tyttöystävä ei saa olla liian haluttu muiden poikien keskuudessa. Jos asiat eivät suju kuten Samuli haluaa, hän aloittaa hiljaisuuden. Ei soita, ei tule koulussa luo, ei vastaa puhelimeen eikä viesteihin. 

Suuttuessaan Samuli on pelottava. Aino ei tiedä, minkä verran pitää sietää. Partio ja koulu alkavat jäädä kakkosiksi, koko elämä pyörii Samulin ympärillä. Aino syyttää itseään Samulin käytöksestä. Varmaan hän on itse ärsyttänyt ja saanut Samulin suuttumaan. 

Toivottavasti kirja avaa nuorten tyttöjen silmät näkemään, milloin parisuhteessa mennään heikoille jäille. Tämä voi olla kohtalokasta silloin, kun oma naiseus on vasta puhkeamassa kukkaan. Kirjan loppu on onneksi kuitenkin valoisa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!