keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Inger Frimansson: Tyttö ja kissa

tyttojakissa
Like 2015, suom. Taina Rönkkö

 Inger Frimansson ei kuulu ihan dekkaristieni top vitoseen. Tämäkin kirja lähti varsin nihkeästi liikkeelle, harkitsin jopa kirjan jättämistä kesken. Sellaistakin joskus tapahtuu, en enää pakkomielteisesti lue kirjaa loppuun jos se ei miellytä. Tästä on se hyöty, että kynnys tarttua kirjaan kuin kirjaan madaltuu, ja tulee tutustuttua ennakkoluulottomammin ennestään tuntemattomiinkin kirjaliljoihin.

Tämän kirjan kanssa kyllä kannatti sitkeillä, sillä hiljalleen tarina alkoi kantaa ja henkilöiden sielunelämä avautua. Kaikki kirjan henkilöt ovat oikeastaan päähenkilöitä. Kaikilla heistä oli omat luurankonsa kaapeissaan, eikä kehenkään heistä halunnut samaistua. Kirjan "Tyttö", Evelina, on vanhempiensa ainokainen, esimurrosiän myrskyissä kamppaileva 12-vuotias. Isänsä silmäterä, äidilleen jatkuvasti hiukan pettymyksiä tuottava, isokokoinen ja kömpelö, eikä sosiaalisia taitojakaan juuri ole. Evelinalla on oikeastaan vain yksi ystävä, kuolemansairas Alice. Tyttöjen ystävyys on erikoislaatuista. Ystävykset yhteen järjestää Alicen englantilaissyntyinen Joan-äiti, jolla ei tässä(kään) suhteessa ole ihan pyyteettömät tarkoitusperät. 

Evelinan rakkain ystävä on kuitenkin iso, valkoinen löytökissa Cox. Evelinan äiti Angela omistaa gallerian ja haluaisi olla taiteilija. Myös tyttärellään hän uskoo olevan taiteellisia taipumuksia. Evelinan isä Johannes on pankinjohtaja, vakavarainen. Roland on eronnut, puilla paljailla oleva toimittaja, jolta Johannes evää lainan ja siinä samalla tuhoaa Rolandin tulevaisuuden. Roland päättää kostaa Johannekselle, ja eräänä iltana Evelina katoaa. Mutta miten tähän liittyy Cox-kissan katoaminen, ja katosiko Cox todella?

Tämä dekkarin juoni ei kulje niin, että ensimmäisessä luvussa murhataan joku ja sen jälkeen etsitään murhaajaa. Murhan suunnittelu kestää lähes koko kirjan ajan, ja odotus muuttuu sivu sivulta sietämättömämmäksi. Lukija tietää koko ajan, kuka on odotettu murhaaja. Kirjan loppuratkaisu onkin varsin yllättävä. Kuka lopulta murhaakaan ja kenet? Ja mikä on kissa Coxin osuus tapahtumien kulkuun? Kannattaa lukea loppuun asti!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!