keskiviikko 21. elokuuta 2019

Anne Bert: Annan itseni kuolla


Heippa!

Tämä, samoin kuin Henkireikiä -blogini löytyy nyt blogit.fi -sivustolta. Seuraamaan pääset kuvalinkkiä klikkaamalla.Bazar,2019

Anne Bert oli ranskalainen kirjailija ja kirjakustantamon johtaja. 57-vuotiaana hänellä todettiin amyotrofinen lateraaliskleroosi eli ALS. Sairauteen ei ole parannuskeinoa, se rappeuttaa liikehermot, surkastuttaa lihakset ja johtaa lopulta tukehtumiskuolemaan. Anne Bert ei halunnut tällaista kuolemaa, ja halusi päättää itse, milloin elämä ei ole enää elämisen arvoista. Ranskassa eutanasia ei ole laillinen, joten Anne muutti Belgiaan, missä armokuolema sallitaan. Hän kuoli lääkäreiden avustamana 2.10.2017.

Kirja kertoo hänen matkastaan diagnoosin saamisesta kohti kuolemaa. Siitä, miltä tuntuu tehdä ja nähdä asioita viimeistä kertaa. Sopeutua siihen, että oma keho ei enää tottele. Elämä on ihanaa ja kauheaa, läheisten kohtalo ahdistaa. Kieli muuttuu, koska tulevaisuudesta ei voi puhua, sitä ei enää ole. ALS-diagnoosi johtaa kuolemaan lyhyen ajan sisällä.

Synkästä aiheestaan huolimatta kirjassa on pilkahdus valoa rivien välissä. Iloa luonnosta, läheisistä, kauneudesta. Ja siitä miten lopulta voi antaa itselleen luvan päästää irti.

"Tuo usko ihmiseen, usko, jota ei määrittele yksikään jumala, on lämmittänyt mieltäni ja auttanut minua pitämään kiinni elinvoimastani kun kesä on paahtanut liian kuumasti. Sillä kuolema on osa elämää: koska se ei voi olla iloinen, sen tulee voida olla kaunis ja vailla kärsimystä. "

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!