lauantai 16. huhtikuuta 2016

Katarina Wennstam: Kivisydän    
    Otava, 2016, suom. Kristiina Kivivuori

Itsenäinen jatko-osa Wennstamin Petturi-kirjaan ja trilogian toinen osa. Kirja käynnistyy dramaattisesti, kun vanhemmat Andreas ja Pernilla Björling kiidättävät puolivuotiasta Gloria-vauvaa solnalaiseen Astrid Lindgrenin lastensairaalaan. Vauva kouristelee, ja vaivoin hengittää. TT-kuvat paljastavat massiivisen aivoverenvuodon.Sairaalassa yritetään selvittää, mitä on tapahtunut. Onko Gloria pudonnut hoitopöydältä tai sitteristä, vai onko tapahtunut onnettomuus?  Lääkärit toteavat, että Gloria kärsii Shaken Baby -syndroomasta eli ravistellun vauvan oireyhtymästä. Hänen ennusteensa on huono. Gloria huostaanotetaan kiireellisesti, ja hän jää nukutettuna sairaalaan.

Glorian tapausta alkaa selvittää rikostarkastaja Charlotta Lugn, johon tutustuimme trilogian ensimmäisessä kirjassa. Charlotta on lesbo ja onnellisesti naimisissa Agnetan kanssa. Charlotan ja Agnetan suhdetta vaikeuttaa Charlotan kipeä äitisuhde, joka Charlotan pitäisi ottaa työn alle nyt kun äiti on parantumattomasti sairas. Edellisessä kirjassa tutustuimme  myös oikeusavustaja Shirin Sundiniin, josta tulee Glorian edunvalvoja. Syyttäjänä toimii Theodor Dahgren. Shirinin ja Theodorin yhteistyö ei ole pelkästään ongelmaton työsuhde. Molemmat ovat tahollaan naimisissa. Shirin on taustaltaan iranilainen mutta sisällä ruotsalaisessa yhteiskunnassa sekä oman työnsä että miehensä, hammaslääkäri Fredrik Sundinin kautta. Shirin veli Darius ajaa taksia, ja tuntee huonommuutta menestyvän sisarensa vuoksi. Kirjoissa valotetaan myös iranilaista suku- ja perhekulttuuria.

Björlingit ovat myös hyväosaisia, ja asuvat luksustalossa, joka tosin on pahasti kesken. Tutkimuksissa selviää, että perhe asustelee puolittain rakennustyömaalla ja laskujakin näyttää kertyneen. Peitetarinaksi Glorian vammoille perhe sepittää kolarin, jossa tytön pää on retkahtanut. Tutkimuksissa selviää kuitenkin, että auton kolhu on tullut sorakasaan peruutuksesta eikä suinkaan peräänajosta. Epäilyksenalaisina ovat vanhempien lisäksi pojat Max ja Isac, isoäiti Kerstin sekä lastenhoitaja Lovisa.

Kirjassa on autenttisen oloisia kuulustelupöytäkirjoja ja oikeudenkäyntiä kuvaillaan myös perusteellisesti. Minua nämä osiot kiinnostivat, mutta lukijasta riippuen saattavat tuntua myös pitkäveteisiltä. Syyttäjän, todistajien ja puolustusasianajajan taidot ja puhelahjat tuntuvat ratkaisevat, kuka tuomitaan vai tuomitaanko ketään. Ja sairaalassa pieni Gloria tekee kuolemaa.

Riipaiseva ja surullinen tarina lapseen kohdistuvasta väkivallasta. Wennstamin kerronta on kaunista ja inhimillistä. Pidin kirjasta kovasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!