tiistai 3. syyskuuta 2019

Mhairi McFarlane: Sinusta kaikki alkoiAureliana Alessi on lihava ja siksi koulukiusattu. Kiusaaminen huipentuu Itä-Lontoon yhtenäiskoulussa lukukauden viimeisenä päivänä. Tempauksen on ideoinut James Fraser, koulun komistus ja Aurelianan salainen ihastus.

Kolmekymppinen Aureliana on muuttanut nimensä Annaksi. Hänellä on unelmiensa työpaikka yliopistolla opettajana ja historian tutkijana. Tätä nykyä Anna on hoikka ja isältä perityt italialaiset värit ja piirteet tekevät hänestä eksoottisen kaunottaren. Kiusaaminen on kuitenkin jättänyt jälkensä, ja Annan sisällä on edelleen Aureliana, lihava tyttö. Hän nettideittailee, mutta kaikki hänen tapaamansa miehet ovat jonkin tason idiootteja.

Kun kutsu luokkakokoukseen tulee, Anna ei tietenkään halua mennä kohtaamaan kiusaajiaan. Ystävät saavat hänet vakuuttumaan, että juuri niin hänen pitää tehdä. Ostaa upea mekko ja tyrmätä kaikki. Niin Anna tekeekin, ja ilmenee, että kukaan ei tunne häntä. Pahimmat kiusaajat Lindsay ja Cara näyttävät tätä nykyä arkisilta ja tavallisilta. Sitten paikalle ilmestyy myös James Fraser kouluaikaisen kaverinsa Laurecen kanssa. Hekään eivät tunnista Annaa, ja ihmettelevät, onko tämä eksoottisen näköinen kaunotar jonkun avec.

Työkuvioissa Anna saa unelmiensa projektin, mutta kokee kauhun hetkiä kun huomaa, että joutuu työskentelemään James Fraserin kanssa. Mutta onko James voinut muuttua kouluajoista noin paljon? Hän on mukava ja huumorintajuinen. Vuodet ovat kohdelleet häntä hyvin ja entinen karisma on tallella. Anna ja James ystävystyvät ja viihtyvät yhdessä myös vapaa-aikana. James on juuri eronnut Eva-vaimostaan, ja Annaa ja Jamesia aletaan pitää parina. Mutta James ei vieläkään tiedä, että Aureliana ja Anna ovat yksi ja sama henkilö. 

Anna on täydellinen chick lit -sankaritar: älykäs, sarkastinen, nokkela, itsenäinen. Mutta voiko chick lit -kirjassa käsitellä niinkin raskasta aihetta kuin koulukiusaaminen? Ehkä on parempi olla lokeroimatta tätä kirjaa turhan tarkasti. Teksti ja varsinkin dialogit ovat kielellistä ilottelua, ja mielestäni myös suomentaja on onnistunut hyvin. Loppuratkaisu on tietenkin selvillä jo viimeistään puolessavälissä kirjaa, mutta kaikenlaisia käänteitä on luvassa ennen kuin sinne asti päästään.

Pidin tästä niin paljon, että varasin saman tien muutkin McFarlanen kirjat, jotka ovat suomeksi saatavilla.  Sinusta kaikki alkoi on oikea hyvän tuulen pläjäys syksyn pimeneviin iltoihin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!