sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Liane Moriarty: Tavalliset pikku pihajuhlat

WSOY, 2016

Kolme pariskuntaa. Tiffany ja Vid asuvat hienossa talossa 10-vuotiaan Dakota-tyttärensä sekä pienen koiransa kanssa. Vid on meluisa, ystävällinen ja mutkaton mies, joka on halukas kutsumaan kylään koko maailman. Tiffany, hänen vaimonsa on kurvikas seksipommi, entinen tankotanssija.


Erika ja Oliver asuvat Tiffanyn ja Vidin naapurissa. He ovat tavallisia ja heillä on tavallinen koti ja piha. Heidän lapsuutensa eivät olleet tavallisia. Oliverin vanhemmilla oli alkoholiongelma, jonka vuoksi hän joutui kasvamaan aikuiseksi ennen aikojaan. Erikan äiti on tavaran kerääjä, hamstraaja, sellainen, joiden kodeista tehdään televisio-ohjelmia. Ovet eivät mahtuneet avautumaan tavarapaljouden vuoksi, keittiö oli kadonnut. Kotona haisi, ja Erika haisi.

Clementine on Erikan ainoa ystävä. Hän on lahjakas sellisti, joka jännittää koe-esiintymisiä. Hänen miehensä Sam on tyytymätön työhönsä energiajuomien parissa. Heillä on kaksi suloista pikkutyttöä, Ruby ja Holly.

Vidin ja Tiffanyn naapurissa asuu myös vanha Harry, joka on vihainen kaikesta ja kaikille. Hän inhoaa Dakotaa ja varsinkin perheen pikku koiraa. Postit tulevat väärään laatikkoon ja melustakin joutuu valittamaan tämän tästä.

Clementinen ja Samin piti mennä tyttöjen kanssa Erikan ja Oliverin luo teelle. Mutta Vid halusikin pitää koko porukalle extempore-grillijuhlat, ja niin pariskunnat päätyivät Tiffanyn ja Vidin takapihalle, upeiden pihavalojen alle aterioimaan.

Lukijalle selviää heti ensi sivuilta, että pihajuhlissa on tapahtunut jotain järkyttävää. Mutta mitä, sepä jääkin pohdittavaksi. Hiljalleen avataan pariskuntien elämää ja historiaa.  Erikan ja Clementinen ystävyys onkin pitkälti Clementinen äidin Pamin ansiota. Pam on ottanut aikanaan siipiensä suojaan Erikan, jonka elämä sairaaloisen hamstraajaäidin kanssa ei ole herkkua. Clementine ystävystyi koulussa Erikan kanssa äitinsä vaatimuksesta, ja Erika on kulkenut perheen mukana silloinkin kun Clementine ei olisi sitä halunnut. Yhteydenpito on jatkunut aikuisuuteen saakka, mutta nyt Erikalla ja Oliverilla on pyyntö, joka saa Clementinen kauhistumaan.

Vid haluaa laittaa Dakota-tyttärensä kalliiseen yksityiskouluun, jota hänen edellisestä liitosta olevat tyttärensä ovat käyneet. Koulun tiedotustilaisuudessa Tiffany kohtaa palan menneisyyttään, ja pelkää tyttären joutuvan kärsimään siitä. Vidille Tiffanyn menneisyys ei ole ongelma, mutta hän ei tiedä ihan kaikkea.

Kirjassa liikutaan ajassa ennen ja jälkeen grillijuhlien. Ne ovat muuttaneet kaikkien henkilöiden elämää ja pariskuntien keskinäisiä suhteita. Vihdoin juhlien traagiset tapahtumat paljastuvat lukijalle. Mitä Erika näki, ja miten Harry liittyy tapaukseen? 

Moriaty koukuttaa taidokkaasti lukijansa. Jännitys ei lopu vaikka juhlien tragedia paljastuu. Tapahtumat jättävät jälkensä kaikkien osapuolien elämään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!