maanantai 24. syyskuuta 2018

LIane Moriarty: Mustat valkeat valheet

WSOY, 2015
Liane Moriarty koukutti minut pahasti kirjallaan Tavalliset pikku pihajuhlat. Mustat valkeat valheet noudattelee samaa kaavaa: jotain kamalaa on tapahtunut, mutta vasta kirjan loppupuolella lukijalle selviää mitä.

Kirjan päähenkilöina on kolme ystävystä, kolme varsin erilaista naista. Celeste on häikäisevän kaunis ja hänen miehensä Perry on upporikas. Celeste tuntuu kuitenkin aina olevan vähän "hukassa", varuillaan ja epävarma, eikä tiedosta upeaa ulkomuotoaan. Celestellä ja Perryllä on kaksospojat, Josh ja Max.

Madeline on toista maata. Kaunis hänkin ja hyvin toimeentuleva, naimisissa lepposan Edin kanssa. Madelinella on ensimmäisestä liitostaan 14-vuotias tytär Abigail. Abigailin isä Nathan on lähtenyt ja jättänyt vaimonsa ja vastasyntyneen tyttärensä. Nyt hän on kuitenkin ilmestynyt ex-vaimonsa kotikaupunkiin uuden vaimonsa Bonnien ja heidän tyttärensä Skyen kanssa. Madeline on varsinainen Rouva Suorasuu, joka ei pidä ajatuksiaan - negatiivisiakaan - omana tietonaan. Madelinella ja Edillä on tytär Cloe ja poika Fred. 

Paikkakunnalle ilmestyy nuori yksinhuoltajaäiti Jane poikansa Ziggyn kanssa. Madeline ottaa heti Janen siipiensä suojaan, ja myös Jane ja Celeste ystävystyvät. Naisia yhdistää myös se, että kaikkien lapset menevät samalle esikoululuokalle, kuten myös Nathanin ja Bonnien tytär Skye. Koululaisten vanhemmilla on ennestään olemassa kuppikuntia, ja Madelinen mukaan "lyhyttukkaiset blondit" ovat avainasemassa.  Koulun tutustumistilanteessa tapahtuu ikävä asia. Amabellea, tiukan Renatan tytärtä, on satutettu, ja Amabelle osoittaa syylliseksi Janen pojan Ziggyn. Renata kieltää tytärtään olemasta missään tekemisissä Ziggyn kanssa, ja pian Ziggy on leimattu koulukiusaajaksi, ja eristetty muusta yhteisöstä. Onneksi Madelinen ja Celesten lapset säilyvät edelleen hänen ystävinään. 
Jane ei ole kertonut kenellekään, kuka on Ziggyn isä. Asiaan tuntuu liittyvän jotain traagista, jota Jane ei ole kertonut edes omalle äidilleen. Myös Celestellä on salaisuus, jota ei tiedä edes hänen paras ystävänsä Madeline.
Kirjan tarinassa kuljetaan kohti huipennusta, vanhempien visailuiltaa koululla. Välillä, kesken tarinan, käydään tulevaisuudessa, visailuillan jälkeisissä tapahtumissa, poliisikuulusteluissa. Nämä vuoropuhelut eivät kuitenkaan paljasta muuta, kuin että visailuillassa on tapahtunut jotain traagista, ja joku on kuollut.  

Koko kirjan ajan lukijaa piinaa kutkuttava kiukunsekainen jännitys: mitä on tapahtunut ja miksi? Kirjaa on vaikea laskea käsistään. Huumorin ohessa siinä on myös järkyttäviä ja vaikeita asioita.

Takakansiteksistä: Mustat valkeat valheet on herkullisella satiirilla höystetty tarina keksiluokkaisten ihmisten salaisuuksista, valheista ja kielletyistä tunteista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!