tiistai 17. heinäkuuta 2018

J.M. Ilves: Sorjonen : Viiden sormen harjoitus

Gummerrus, 2018


Sorjosen uusi tuotantokausi on alkamassa syksyllä, ja ilokseni sain jo kirjan käsiini. Lappeenrantalaistunut rikoskomisario Kari Sorjonen saa tutkittavakseen kaksoismurhan, jossa äiti ja lapsi on teloitettu julmasti autoon. Sorjonen työparinsa Lenan kanssa heittäytyvät täysillä tutkimuksiin, eivätkä heidän metodinsa aina kestä päivänvaloa. Esimies Taina onkin autuaan tietämätön parivaljakon seikkailuista. Vailla suojausta toimiminen osoittautuu vaaralliseksi, sillä vastassa on kylmäverinen tappaja, mies jolla ei ole mitään menetettävää.Tapahtumat juontavat juurensa Tsetsenian sotaan asti. Puoliksi kasvoton mies etsii uhrejaan polttomerkeiksi käsiinsä. Kuka on viimeinen, kymmenes uhri?

Tutkimusten tuoksinassa Lena joutuu käymään läpi menneisyyttään Venäjällä ja palaamaan erääseen asuntoon tehtyyn huumeratsiaan. Lenan menneisyys Venäjällä on sellainen, että hänen ei ole turvallista sinne palata. Mutta Lena ei olisi Lena, jos hän ei kääntäisi jokaista kiveä tapauksen ratkaisemiseksi. Näin hän ei saata vaaraan pelkästään Karia ja itseään vaan myös tyttärensä Katian. Voiko olla sattumaa, että Katian tuntemattomana pidetty isä ottaa juuri nyt yhteyttä vankilasta ja haluaa tavata tyttärensä? 

Sorjosen vaimo Pauliina tekee kaikkensa saadakseen kaupunkiin uuden turvakodin vanhan, homeisen tilalle. Mutta kaupunginisien pelissä turvakoti on vain nappula jota liikutellaan suurempien bisneksien aikaansaamiseksi. Pauliina on terävä nainen, joka ei myöskään kaihda keinoja saadakseen oikeuden toteutumaan. Sorjosen perhe on muutosten edessä. Janina-tytär on saanut opiskelupaikan Helsingistä, ja Kari ja Pauliina ovat jäämässä kahden. Asioita ei tee helpommaksi Pauliinan salaisuus. Pitäisikö Janinan jäädä kuitenkin vanhempiensa ja Katian tueksi ja siirtää opintojaan?

Sorjosen hahmo on loistava. Suorastaan maagisen päättelykyvyn vastapainona hänen sosiaaliset taitonsa ovat hyvin puuttelliset. Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen eivät häneltä suju kovin hyvin, mutta rakkaus läheisiä kohtaan on vilpitöntä. Odotan uutta tuotantokautta malttamattomasti!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!