maanantai 2. huhtikuuta 2018

Jukka Behm: Pehmolelutyttö

Kuvahaun tulos haulle jukka behm pehmolelutyttö
Jukka Behm ja WSOY, 2017
Vaihteeksi yksi nuortenkirja, WSOY:n Tuhat ja yksi tarinaa -kirjoituskilpailun voittaja Pehmolelutyttö.

Emilia on 15-vuotias ns. hyvän perheen tyttö. Koulu menee hyvin, kokeista tulee ysejä ja kymppejä. Lisäksi Emilia on kaunis kuin enkeli. Äiti hoitaa vapaa-aikanaan maatilapelinsä kasveja ja eläimiä, isä lukee kirjoja. Molemmat ovat vähän etäisiä. Isoveli Joona on 17-vuotias. Emilian paras ystävä on Lila, tosin hän on sitä vaan silloin, kun hän ei ole yhdessä alati vaihtuvien poikaystäviensä kanssa. Kun uusi poika on kierroksessa, Emilia jää yksin.

Emilia kertoo asiansa ainoastaan sänkynsä päällä asustavalle pehmolelulaumalleen. Hän lataa nettiin kuvia itsestään ja on iloinen tykkäyksistä. Vähitellen miehet netissä pyytävät yhä uskaliaampia kuvia, ja Emilia huomaa tässä erittäin helpon tavan ansaita rahaa. Pian hän laittaa oman ilmoituksen deittipalstalle, ja äkkiä onkin vaikea selittää, mistä ylimääräiset rahat ovat peräisin. Kaksoiselämästään Emilia ei voi kertoa kuin pehmoeläimilleen. Kunnes kulissit sortuvat ympäriltä. 

Kirjan kieli on vähän ontuvaa ja töksähtelevää, itse tarina sinänsä hyvä ja opettavainen. Kelle tahansa voisi käydä niinkuin Emilialle, ja helppo raha saattaa houkuttaa. Mietin vaan, kuinka monet vanhemmat jättävät 15-ja 17-vuotiaat nuoret kahden kotiin ja lähtevät viikoksi ulkomaille. Itse en tuonikäsiten vanhempana olisi voinut kuvitella tekeväni noin, mutta ehkä tuollaistakin tapahtuu. Ainakin kirjoissa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!