lauantai 13. tammikuuta 2018

Laura Lehtola: Takapenkki

Kuvahaun tulos haulle laura lehtola takapenkki
Otava, 2017


Tekeekö mielesi laittaa hetkeksi aivot narikkaan ja uppotua hömppäpömppään? Tässäpä iloinen iltapala ahmaistavaksi siihen nälkään.

Kirjan henkilöt ovat karikatyyrisiä. Elina on 17-vuotias lukiolainen ja raskaana.  Elinan lääkäri-isä on pitemmällä komennuksella Brasiliassa jä äiti on katsonut tarpeellisemmaksi vahtia uskottomuuteen taipuvaista miestään kuin Elinaa.Pari tonnia pamahtaa tyttären tilille joka kuukausi ja yhteyttä pidetään skypellä ja tekstiviesteillä. Lapsen isälle kertominen tuntuu ylitsepääsemättömältä. Koko kirjan mitan en voi olla ihmettelemättä sitä, miten vanhemmat matkustavat koko lukuvuodeksi ulkomaille ja jättävät 17-vuotiaan tytön yksin kotiin. Mutta tässä kirjassa ei sekään ole mahdottomuus, kuten ei mikään muukaan.

Tuula on viisikymppinen työvoimatoimiston virkailija, joka potee pahaa bakteeri- ja kemikaalikammoa, sekä tyhjän pesän syndroomaa, kun poika Teemu on muuttanut opiskelija-asuntoon. Tuulan mies Topi on jämpti mies, joka rentoutuu lukemalla Taloussanomia ja Kuluttajalehteä. Oikea suomalaisen miehen karikatyyri, joka pitää kunnossa auton ja "huoneiston", joksi hän kotia kutsuu. Vaimolleen hän antaa pisteitä 96/100. Tuula ei ole varma, pitäisikö olla tyytyväinen pisteisiinsä vai ei. 

Aleksi on Tuulan asiakas, nuorimies, joka ei tunnu löytävän paikkaansa yhteiskunnassa. Työpajatoiminta loppui lyhyeen ja niin uhkaa loppua myös työkokeilu hotellin saunaosaston kylvettäjänä. Hän on tietämättään myös Elinan lapsen isä. Aleksin mummo on kasvattanut pojan äidin kuoltua.

Mummo, Elsi Sahanen, on räväkkä, tupakkaa tuprutteleva karjalaisnainen, joka pitää "kehveliä" kuten myös tämän kavereita kurissa ja herran nuhteessa. Tupakoinnin mummo vielä sulattaa, mutta kaljoittelut käskee jättää juopommille. Nyt kun Aleksi asuu jo omillaan, voi mummokin vähän hellittää ja siirtyä tupakoimaan tuuletusikkunasta sohvalle. 

Olin neljännellä luokalla koko koulun ainoa, jolla on oma jalkakylpylaite. Olin toivonut joululahjaksi Segan pelikonsolia, mutta mummo oli kuullut aaeegeen jalkakylpy ja ajatellut, että tämäpä se sattui. 

Mitä sillekin jalkakylpylaitteelle tapahtui, lue itse. Mummon ja Aleksi kommunikointi on riemukasta luettavaa.

Tuleksie kehveli ajelemmaan minnuu sitten, kun Sahasen sukkuun saahhaan ensmäinen mersu?  mummo kysyy. -Pääsee tuo Järvisen poikakii kyytii, jos ossaa jo olla laittamatta räkkäänsä nahkapiellyksiin. 

Kirja huipentuu hurjaan automatkaan, joka muuttaa koko revohkan elämän. Kirjan vakavampi sanoma on, että masennus voi olla tappava tauti. Kurjuuksilla tässä kirjassa ei kuitenkaan todellakaan mässäillä! Lue ja ilahdu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!