perjantai 31. maaliskuuta 2017

Liisa Laavola: Maaseudun rauhaa : ja muita harhaluuloja eläinten kanssa elämisestä

Kustannushd 2016

Tässä kirjassa pääosassa ovat eläimet: Kissat Siisseli, Pertti-setä ja Hipinä, koira Vilpus, Salama-hevonen, islanninhevosmummot Höntti ja Dalia, Pette-poni. Sekä kanoja, lampaita, vuohi, sikoja, lehmiä....jotka kaikki ovat isännälle ja emännälle rakkaita kotieläimiä. Huvin vuoksi hankittuja. Munia ja maitoa tulee kotitarpeiksi, ja possupojat joutuvat joulun tullen kinkuiksi. 

Jokainen eläin on persoona, ja kaikki onnistuvat aiheuttamaan isännälle ja emännälle ylimääräisiä rytmihäiriöitä. Kissa tuo sisälle elävän hiiren, jota sitten porukalla jahdataan. Hevoset pääsevät ruisjauhosäkille ja saavat ähkyn. Kettu pääsee kanalaan listimään kanoja. Hevoset ja lampaat karkailevat. Aitoja rakennetaan. Eläimissä on pomottajia ja alistujia, eikä kärhämiltä vältytä. 

Rakastan kirjojen kuvaliitteitä, ja tästä kirjasta sellainen löytyy. Sekä myös hauskoja mustavalkokuvia. 

Kaverukset
 
Miten erottaa joukosta isännän? Sillä on silmälasit
Kirja on riemukas pieni ahmaisupala, jota ei voi hymyilemättä lukea. Isäntäpariin on helppo samaistua, kun on itsekin joutunut kiperiin tilanteisiin eläinten, lähinnä koirien kanssa. Tässä kirjassa Vilpus-koira on se helpoin tapaus. 

Jyrki-isäntä pyrkii vähän rajoittamaan emännän intoa hankkia aina uusia ja uusia eläimiä. Mutta kun lehmä, possu tai hevonen ilmestyy taloon, on isäntäkin myyty ja innolla mukana eläinten hoitamisessa. Lypsämäänkin hän joutuu, kun Liisa-emäntä putoaa hevosen selästä ja elelee vähän aikaa käsi paketissa. 

Jokaisen maaseudun rauhasta haaveilevan tai siellä jo elävän kannattaa lukea tämä kirja, ennenkuin hankkii eläimiä "ilokseen". Kannattaa miettiä toisenkin kerran. Joskin ilo eläimistä voittaa riesat mennen tullen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!