maanantai 12. syyskuuta 2016

Piia Leino: Ruma kassa


Ruma kassa
Johnny Kniga, 2016


Sarianna on kassamyyjä, jonka tiedotusopin opinnot ovat jääneet kesken. Hän asustelee kissansa kanssa, edellisestä seurustelusuhteestakin on jo useampi vuosi. Yllättäen Sarianna saa tarjouksen päästä mukaan tosi-tv -formaattiin, jonka voittaja saa ison summan rahaa. Sarianna päättää katsoa, mitä tilaisuus toisi tullessaan. Hän huomaa joutuneensa mukaan ohjelmaan nimeltä Kaunottaret ja hirviöt - osaatteko arvata kummassa joukkueessa ruma kassaneiti kilpailee? 

 

 

Kaunotarten joukkueesta löytyy missiä ja kiekkovaimoa sun muuta enemmän tai vähemmän julkkistähtöstä. Monsterinaiset ovat kaikki omalla tavallaan epäkelpoja: kellä on ylipainoa, kellä muuten vaan kirveellä veistetty naama. Tuotantoyhtiön miehet ottavat tietenkin kaiken irti niin kaunotarten kuin rumienkin huonoista puolista ja nöyryyttävät naisjoukkoa parhaansa mukaan. Joukkueet myös liittoutuvat toisiaan vastaan ja palkintoa tavoitellaan hampaat irvessä.

 

 

 

Tämä esikoisteos naurattaa ja vähän itkettääkin. Se kertoo korutonta kieltään nykyajan kauneusihanteista. Jos naisessa ei ole kaikki symmetristä, hän joutuu armottomasti monsteripuolelle. Ja se kauneinkaan kaunotar ei ole kuitenkaan sinut itsensä kanssa, vaan takertuu niihin pieniin, epätäydellisiiin kohtiin, jotka hänestä tekevät oman persoonansa. Kirjan kieli oli sujuvaa, kuten toimittaja-esikoiskirjailijan teokselta voi odottaakin. Siinä ei ollut mitään häiritsevää, joten lukija voi keskittyä itse tarinaan. 

 

 

En paljasta miten ohjelma päättyy. Kuka voittaa ja ovatko voittajat voittajia ja häviäjät häviäjiä. Ihan odotetusti tv-sarja ei etene, mutta tarinan edetessä usko oikeudenmukaiseen palautuu. Vaikka aihe on raadollinen, tarina kantaa, sillä kirja on ihan oikeasti hauska.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!