maanantai 12. syyskuuta 2016

Kati Hiekkapelto: TummaTumma
 

 
Otava, 2016

Pidin kovasti Kati Hiekkapellon edellisistä dekkareista: Kolibri (2013 ) ja Suojattomat (2014). Kati Hiekkapelto asustelee nykyisin Hailuodossa (yksi lempipaikoistani kesälomamatkoilla!). Hän on opettanut maahanmuuttajia ja asustellut itsekin Serbian unkarilaisalueilla. Kirja kertoo Anna Feketestä, kuten kaksi aikaisempaakin kirjaa. Anna on muuttanut 4-vuotiaana Suomeen Serbiasta ja kouluttautunut poliisiksi ja työskentelee rikostutkijana. Annan äiti ja veli ovat myös asuneet Suomessa mutta palanneet Serbiaan.


Tässä kirjassa Anna on matkustanut lomalle kotikyläänsä Serbiaan äitinsä ja veljensä luo viettääkseen aikaa perheensä ja ystäviensä kanssa. Heti ensimmäisenä iltana viinijuhlilla Annan käsilaukku varastetaan. Anna ja ystävät lähtevät juoksemaan varkaan perään, mutta tämä onnistuu pakenemaan vanavedessään punahameinen pieni tyttö. Seuraavana päivänä varas löytyy kuolleena vierellään käsilaukku, josta puuttuu Annan passi.


Varas kuuluu romaniheimoon, ja poliisi on haluton tutkimaan hänen kuolemaansa. Varkaan väitetään kuolleen hukkumalla. Anna vaistoaa tapauksessa jotain hämärää, eikä voi olla käynnistämättä omia, yksityisiä tutkimuksiaan, niin lomalla kuin onkin. Tapahtumat alkavat kiertyä yhä lähemmäs Annan omaa menneisyyttä ja kauan sitten kuolleen isän tarinastakin alkaa löytyä uusia piirteitä.

 

Kirja on hyvin erilainen kuin kaksi aikaisempaa, vaikka päähenkilö onkin sama. Kirjan teemoina ovat romaniväestön asema, ihmissalakuljetus sekä euroopan pakolaistilanne, joiden ympärille tarina punoutuu. Serbialaiset nimet toivat tarinan lukemiseen omaa haastettaan, varsinkin kun siellä kirjoitetaan sukunimi ennen etunimeä, esim Fekete Anna. Vieras kulttuuri on tarinan suola ja haaste, ja suomalaisen on vaikea käsittää ihmisten eriarvoisuutta ja yhteiskunnan korruptoituneisuutta. Anna kipuilee kahden kotimaan välillä. Kylmä ja räntäinen Suomi, jossa poliisiin voi kuitenkin luottaa on kovin erilainen kun Annan läheisten kotimaa, jossa yöt ovat tummaa samettia, mutta läheskään kaikkien henki ei ole samanarvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!