tiistai 19. tammikuuta 2016

Vepe Hänninen: Uusi alku (Kylmäverisesti sinun)

WSOY, 2015

Muistatteko tv-sarjan Kylmäverisesti sinun? Se perustuu tosielämässä tapahtuneisiin rikoksiin, jotka on dramatisoitu tv:lle. Pääosissa Ville Virtanen ja Antti Reini. Pidin aikanaan sarjasta kovasti, ja ilahduin kun sain tämän kirjan käteeni.

Kirjassa päähenkilöt elävät aikaa kahdeksan vuotta tv-sarjan päättymisen jälkeen. Yhteiskunta on muuttunut, poliisin työ vaikeutunut ja resursseja vähennetään. Rikoskomisario Veli Miettisen (sarjassa Ville Virtanen) vaimo kuoli tv-sarjan päättymisen aikaan dramaattisissa olosuhteissa, ja Veli jäi yksin pienen Alli-vauvan kanssa. Nyt Velin elämässä on uusi valo, pohjoisen tyttö Nanna, jota reipas alakoululainen Alli pitää äitinään. 

Veli joutuu keskeyttämään vapaapäivänsä ja selvittelemään juoppokämpästä löytynyttä ruumista, joka on survottu sohvan sisään ja heitetty rappukäytävään haisemaan. Juopporemmi raahataan asemalle ja säilötään putkaan, ja sinne he jäävätkin odottelemaan, kun Tuusulantiellä ammutaan autoonsa japanilainen liikemies Sato. Tästä tapahtumat alkavat vyöryä sellaiseen tahtiin, että heikompaa lukijaa ihan hirvittää ja kirjaa ei tohdi päästää kädestään edes yöunien ajaksi. Sato ei olekaan Sato, vaan venäjänjuutalainen liikemies. Myöskään Saton henkivartija, espanjalainen Valé ei ole se miksi itseään väittää, vaan Velin vanha tuttu. Ruumiita tulee lisää, ja tapahtumien keskiössä tuntuu olevan Saton virvelilaukku, jota yksi sun toinen haluaisi omakseen.

Veli joutuu asettamaan puntariin uransa poliisina ja jälleen kerran myös perheensä turvallisuuden. Tapahtumat vyöryvät kirjan loppua kohti hurjalla vauhdilla, ja loppuratkaisu on niin mielikuvituksellinen ettei sitä lukija osaa kyllä pienessä mielessään kuvitella etukäteen. Alusta loppuun ihan mahtavaa jännitystä, lukekaa ihmeessä jos sarjasta tykkäsitte. Eikä haittaa vaikka ei olisi sarjaa nähnyt, kirjan tapahtumat ovat itsenäisiä ja siitä voi aloittaa tuttavuuden Veli Miettisen, Summasen ja kumppaneiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!