lauantai 23. tammikuuta 2016

Sisko Koskiniemi: Kääntöpuolella lapsuus



Myllylahti, 2015
Kaija työskentelee sosiaalityöntekijänä poliisilaitoksella. Niin myös kirjan kirjoittaja Sisko Koskiniemi. Kääntöpuolella lapsuus on kaunokirjallinen teos, mutta niin uskottavasti kirjoitettu, että varmasti kirjan tapahtumat peilaavat tosielämää. Ikävä kyllä. Kaijan vastuulla on lastensuojelutyö, mutta työ tuo tullessaan monenmoista inhimillistä hätää.


Kirjan tapahtumissa lapset ja nuoret hairahtuvat usein huonoille teille.  Huume- ja alkoholikokeiluja, näpistyksiä, häiriköintiä. Kaija kutsutaan paikalle, ja Kaija kutsuu vanhemmat paikalle. Nuoren tulevaisuus riippuu pitkälti siitä, minkä kannan vanhemmat ottavat. Nuori, jonka vanhemmat vähättelevät asiaa ja syyllistävät viranomaisia, saa rauhassa jatkaa huumekokeiluaan, kunnes          ollaan niin syvällä että aikuisten apu ei enää tavoita.

Sosiaalityöntekijä on usein puun ja kuoren välissä. Vaikka tietäisi, että perheessä on asiat huonosti ja on vaan ajan kysymys, milloin jotain todella vakavaa tapahtuu, ei ole keinoja puuttua. Resursseja vähennetään koko ajan, ja työtä pitäisi priorisoida tuottavampaan suuntaan. Ottaako lapsi huostaan ennekuin jotain todella kamalaa tapahtuu, ja ottaa se riski että tulee syytetyksi aiheettomasta huostaanotosta? Useimmat vanhemmat kai kuvittelevat olevansa täysin päteviä huoltajia lapsilleen. Kunnes jotain kamalaa tapahtuu. Useimmat meistä muistavat pienen tytön kamalan kohtalon muutaman vuoden takaa.

Raskaan työn vastapainona Kaijan siviilielämä on varsin rauhallista. Perheeseen kuuluu lukioikäinen Ville-poika, jonka Kaija on kasvattanut yksin. Sekä koira Kaivuri, jonka kanssa ulkoilemisesta Kaija nauttii vapaa-aikanaan. Seurustelukumppanina kiltti poliisi Malinen, joka kantaa omaa perhe-elämän taakkaansa mukanaan. Työelämän tragediat Kaija kohtaa viileänä ja vahvana, ja työkaverit poliisilaitoksella usein ihmettelevät, miten eleettömästi Kaija pystyy kohtaamaan inhimillisen hädän. Työminän on oltava vahva, eikä omia tunteita voi pistää peliin, muuten tosielämän tapahtumat kävisivät liian raskaaksi. Lasten hätää kohdatessaan Kaija on kuitenkin vahva, lohduttava aikuinen joka tulee paikalle ja huolehtii asioista silloin kun maailma ympärillä romahtaa.


”Olkaa lempeitä näille lapsille. Heidän maailmanloppunsa on nyt.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!