torstai 19. joulukuuta 2019

Camilla Grebe: Horros


Gummerrus 2019, suom. Sari Kumpulainen

 Tällä kirjallaan Camilla Grebe herätteli minut koko syksyn kestäneestä lukuhorroksesta, minkä te lukijatkin olette varmaan huomanneet hiljentyneenä päivitystahtina. Tämä lähes 600-sivuinen tiiliskivi piti kuitenkin otteessaan alusta loppuun.

Tutkijoina toimivat edellisistä teoksista tutut Manfred Olsson, Malin Brundin sekä Gunnar Wijk. Gunnaria kutsutaan Ammuksi. Tämän lempinimen hän on saanut poliisipiireissä, koska vaikka hän ei täytä mitään Don Juanin ulkoisa tuntomerkkejä, hänellä on outoa vetovoimaa naisiin. Hänen suustaan usein kuultu "antaudu minulle" on poliisipiireissä muuttunut muotoon "anna mulle" ja tästä johdettu lempinimi Ammu.

Malin on raskaana. Manfred taas on kokenus tragedian perheessään, ja hänen pitäisi oikeastaan olla sairaalassa vaikeasti loukkaantuneen tyttärensä vierellä. 

Samuel on 18-vuotias, äitinsä Pernillan ainokainen. Pernilla turvaa Jumalaan ja on tiiviisti mukana Vapaakirjkon toiminnassa. Samuelin isä ei ole koskaan ollut kuvioissa. Samuel ajautuu syvälle huumekuvioihin, mokaa pahasti ja joutuu pakenemaan Tukholmasta. Hän saa töitä aivovammaisen pojan avustajana syrjäisessä merenrantatalossa. Talossa asuu kuitenkin painajainen.

Manfred tutkii kahta huumerikoksia, jotka muuttuvat murhtutkimuksiksi, kun merestä löytyy pressuihin ja lakanoihin käärittyjä, ketjuihin kiedottuja ruumiita. Jäljet kuljettavat poliiseja kohti jengiä, jonka toimintaan Samuelkin on ajautunut mukaan. Mutta kuka runoilee kyyhkystä, leijonasta ja lampaasta?

Pernilla toteaa,  että Samuel on tehnyt viimeisen temppunsa, eikä hän aio enää auttaa poikaansa. Samuel katoaa, eikä häneen saa yhteyttä. Pernilla toteaa, että Jumalasta ei ole nyt apua, ja lähtee vaaralliselle retkelle pelastaakseen ainokaisensa.

Kirjassa vilahtaa myös ystävänsä luona asuva profiloija Hanne, jonka dementia etenee hiljalleen. Lähimuisti on olematon, eikä hän enää tunnista kaikkia ihmisiä, mutta päättelykyky on tallella. Loppujen lopuksi hänen teoriansa auttaa ratkaisemaan rikoksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!