maanantai 18. kesäkuuta 2018

Katarina Wennstam: Hämärän tyttö

Kuvahaun tulos haulle hämärän tyttö
Otava, 2018
Charlotta Lugn on sairauslomalla poliisin työstään. Hän sairastaa kroonista migreeniä ja on lääkehuuruissaan tehnyt muutaman vakavan virheen työssään. Vaimo Agneta on jättänyt hänet, ja Charlotta elää aurinkolasien, lippalakin ja paksujen verhojen suojassa asunnossaan. Ulos hän lähtee vasta hämärän tullen.


Muutamaa kerrosta alempana eräs perhe herää monena yönä jostain naapuriasunnosta kuuluvaan eläimelliseen ulvontaan. Ulvoja ei ole kuitenkaan eläin vaan 15-vuotias tyttö, Molly, joka viiltelee itseään ja uskaltautuu hänkin ulos vasta hämärän tullen. Charlotta saa kontaktin Mollyyn, ja uskoo tarinan, jonka hän kertoo. Jota hän on yrittänyt kertoa jo vuosi sitten, mutta häntä ei uskottu. Jos Mollya - ja hänen parasta ystäväänsä Mirandaa - olisi silloin uskottu, eläisikö Miranda vielä? Koulumaailma on julma, ja kun maineensa menettää, se on maailmanloppu.


Charlotta uskoo Mollya ja lupaa auttaa, mutta lupausta ei ole helppo toteuttaa. Hyllytetty poliisi ei niin vaan pääse avaamaan uudestaan jo lopetettua tutkintaa. Hän kutsuu avukseen asianajaja Shirin Sundinin sekä syyttäjä Madeleine Edwardsin. Teinejä hyväkseen käyttävä raiskaaja on vapaalla jalalla, ja naiskolmikko yhdistää voimansa.


Samaan aikaan paikalliseen Nackan lukioon lähetetään uhkaus veriteosta. Onko sähköpostin lähettäjä tosissaan vai onko kyse pelkästä häirinnästä? Jotain tapahtuu, mutta olisiko potentiaalinen kouluampuja tyytynyt vain yhteen uhriin? Tapausten uskotaan liittyvän toisiinsa.


Katarina Wennstam on ruotsalainen kirjailija, journalisti ja luennoitsija. Dekkareissaan hän käsittelee naisten Ruotsissa kohtaamaa väkivaltaa. Hän on myös julkisuudessa käsitellyt naisten kokemaa seksuaalista väkivaltaa ja oikeutta hallita omaa vartaloaan. Fiktion keinoin hän tuo esille asioita jotka valitettavasti ovat faktaa kaikenikäisille naisille myös sivistyneessä pohjolassa. Sitä miten naisen itsetunto hiljalleen murskataan ja hän alkaa uskoa olevansa itse syyllinen häpäisyyn ja hyväksikäyttöön. Valokuvilla voi kiristää tekemään mitä vaan, ja ennen kaikkea pitämään suunsa kiinni. Miten nuori tyttö todistaa hyväksikäytön sana sanaa vastaan -tapauksessa, kun vastapuolena on arvotettu ja hyvämaineinen henkilö?


Wennstam käyttää heikkojen puolustamiseen sanan mahtia, ja sana tällä feministiksikin kutsutulla vahvalla naisella on hallussaan. Päähenkilöt ovat myös vahvoja naisia, vaikka  elämässään kipuilevatkin omien ristiriitojensa kanssa. Wennstamin dekkarit ovat myös juonellisesti parasta a-luokkaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!