maanantai 29. elokuuta 2016

Farida Khalaf & Andrea C. Hoffman: Olin Isisin vanki


Image result for OLIN ISISIN vanki
Minerva, 2016

Raskas kirja raskaasta aiheesta. Elokuussa 2014 Isis-joukot lähtevät valloittamaan Irakin  pohjoisosan jesidialueita. Jesidit ovat Irakissa ja Syyriassa asuva vähemmistökansa, joka palvoo riikinkukkoenkelia Tawuse Melekiä. Isisin jihadistit pitävät jesidejä saatananpalvojina.

Kirja alkaa 17-vuotiaan Faridan kertomuksella perheestään ja kodistaan ja viimeisistä onnellisista rauhan ajoista jesidikylässä. Pian Isisin mustat liput lähenevät lähenemistään. Faridan kotikylä vallataan, miehet kaapataan Isisin riveihin taistelijoiksi, ja ne, jotka eivät suostu kääntymään islaminuskoon, tapetaan. Naiset kaapataan ja myydään markkinoilla Isisin taistelijoiden  seksiorjiksi.

Yksityiskohtia en tässä halua kuvailla. Nuorimmat kaapatut tytöt ovat 12-vuotiaita. Isis-taistelijat eivät pidä näitä "saatananpalvojia" ihmisinä, ja tyttöjen kohtaloa on vaikea sanoin kuvata. Tytöt kiertävät omistajalta toiselle, ja Farida kapinallisena joutuu erityisen julman kohtelun kohteeksi. Tyttöjen asema kohenisi, jos he suostuisivat kääntymään islamin uskoon. Tytöt pitävät kuitenkin kuolemaa parempana vaihtoehtona, ja Farida yrittää löytää keinoja riistää itseltään henki.

Vihdoin koittaa tilaisuus paeta, ja pieni joukko tyttöjä onnistuu lähtemään pakomatkalle. Entistä elämää ei enää kuitenkaan ole, ja alkukantainen yhteisö pitää vihollisen raiskaamia tyttöjä hylkiöinä. Farida ei kuitenkaan alistu, vaan haluaa kertoa tarinansa maailmalle. Hänelle tulee tilaisuus päästä pakolaisleiriltä aloittamaan uutta elämää Saksaan.  
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!