sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Liza Marklund:Rautaveri

Otava 2015, suom. Sirkka-Liisa Sjöblom

Yhdestoista toimittaja Annika Bengtsonista kertova dekkari ja sarjan lopetus. Kirja paneutuu ehkä edellisiä osia enemmän Annikan yksityiselämään. Hän elää uusperheen arkea Jimmyn ja lasten kanssa. Toimituksessa kuohuu, Kvällspressenin paperiversiota ollaan lopettamassa ja kaikkien työpaikat ovat vaakalaudalla.

Annika paneutuu poliisi Nina Hoffmanin kanssa murhaoikeudenkäyntiin. Tapaus näyttää selvältä, syytetty on tunnustanut syyllisyytensä järkyttävän raakoihin murhiin. Marklund kuvailee murhien tekotapaa kylmän asiallisesti, näkökulmasta jota poliisin on pakko käyttää tutkinnassa. Jos uhrin asemaan paneutuisi liikaa, ei varmaan tuota työtä voisi tehdä. Vaikka syytetty on tunnustanut, eivät todisteet ole kuitenkaan yksiselitteiset, ja Annika ja Nina alkavat tutkia kuka tai ketkä murhien takana oikeastaan on. 

Samalla Annika käy läpi menneisyyden painolastiaan. Suhde alkoholisoituneeseen äitiin on huono. Annikan Birgitta-sisko katoaa jäljettömiin työmatkallaan, ja murhatutkinnan ohessa Annika etsii siskoaan. Siskon aviomies on huolissaan mutta tuntuu kuitenkin salaavan jotain. Loppuhuipennuksessa murhat ja Birgitan katoaminen kietoutuvat toisiinsa, ja tietenkin Annika joutuu hengenvaaraan itsekin.

Muut toimittajat jäävät tässä sarjan viimeisessä osassa sivuosaan, enemmän käydään läpi näitä perhe-elämän kummajaisia. Isossa osassa on myös Annikan ex-mies Thomas, joka on menettänyt kätensä sieppauksen yhteydessä työmatkallaan. Thomas kipuilee eroa Annikasta ja vammaansa. Sarjan aiemmissa osissa Thomas on tuntunut olevan varsin sympaattinen, hyvä isä ja aviomies. Tässä viimeisessä osassa hänestä paljastuu pimeitä puolia ja mielestäni hän on täysin eri henkilö kuin aikaisemmissa kirjoissa. 

Epilogissa asiat Annikan elämässä näyttävät loksahtavan kohdalleen, ja hänet voi turvallisin mielin jättää jatkamaan toimittajan työtään ja perhe-elämäänsä. Thomasin tulevaisuus jää sen sijaan mietityttämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!