lauantai 19. maaliskuuta 2016

Mons Kallentoft ja Markus Lutteman: Zack

WSOY, 2016, ruotsinkielinen alkuteos Zack 2014 suom. Sari Karhulahti
Täällä, ränsistyneessä navetassa metsän keskellä, susille syötettiin ihmislihaa.
Olen pitänyt kovasti Mons Kallentoftin Malin Fors -dekkareista. Tässä kirjassa saamme tutustua 27-vuotiaaseen Tukholman poliisin erikoisyksikön nuoreen kykyyn, Zack Herryyn. Malin Fors on alkoholisti, joka valvoo yöt kuunnellen henkiolentoja. Zack on koukussa amfetamiiniin, bailaa öisin laittomilla huumeklubeilla ja jatkaa joskus samoilla silmillä töihin. Yhdistelmä on vaarallinen poliisin työn kannalta.  Zackin työmenetelmät eivät aina kestä päivänvaloa, mutta tarkoitus on hyvä. Zack on menettänyt varhain vanhempansa. Poliisiäiti on kuollut väkivaltaisesti, eikä Zack tunnu saavan rauhaa ennekuin murhaaja löytyy.

Neljä aasialaista naista on teloitettu julmasti asuntoonsa, ja Zack työyhteisöineen alkaa tutkia murhia. Tytöt ovat työskennelleet tukholmalaisissa hieromalaitoksissa ja ovat olleet pakotettuja myös oheispalveluihin. Pian lisää tyttöjä kuolee. Hieromalaitosten taustoja tutkittaessa löytyy ihmiskauppaa ja moottoripyöräjengejä. Mutta kuka lopulta kerää rahat ja on kaiken takana? Sitä tutkivat Zack ja hänen maahanmuuttajataustainen työparinsa Deniz. Erikoisyksikön palveluksessa on myös tietokonenero Sirpa, joka ryhtyy jäljittämään hieromalaitosten sähköpostiyhteyksiä. Hänkin joutuu joskus turvautumaan laittomuuksiin, mutta tarkoitus pyhittää keinot. 

Kirja oli melkeimpä liian raaka ja väkivaltainen makuuni, Malin Fors -kirjat ovat kesympää tavaraa. Vai mitä sanotte hieromalaitoksen omistajasta Sukayanasta, jonka jalat syötetään susille varoitukseksi muille? Sudet ovat kirjassa muutenkin isossa osassa, niille syötetään ihmiset joista halutaan päästä eroon. Pakko oli kuitenkin lukea loppuun. Nähtävästi Zack Herry -dekkareita on tulossa lisääkin, ja ehkä tulevissa kirjoissa löytyy myös Anna Herryn murhaaja. 
En suosittele kirjaa heikkohermoisille.

2 kommenttia:

  1. Oi, mä muistan kun Patricia Cornwellit tuli ja tuntui kuvottavilta ne yksityiskohdat....hmmm....taidanpan tän kirjan hakea kirjastosta. kiitti taas vinkistä. Ihana kun pidät tätä blogia vaik en aina jätä kommenttia niin käyn täällä kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun käyt :) Voin kyllä suositella tätä kirjaa, vaikka onkin aika hirveä niin silti aika koukuttava...

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!