maanantai 1. tammikuuta 2018

Cilla & Ralf Börjlind: Uinu paju pienoinen

Kustantamo S & S, 2017
Taas kävi niin, että nappasin uutuushyllystä dekkarin, enkä tajunnut että tämä on jo neljäs Tom Stiltonista kertova kirja. Nyt on sitten työn alla Nousuvesi, josta tehty tv-sarja on nähty Suomessakin. Tässä kirjassa hiukan häiritsi se, etteivät henkilöt olleet ennalta tuttuja. Pidin kirjasta kovasti ja aion lukea aiemmatkin osat, järjestyksessä. 

Smoolannin metsästä löytyy haudattuna n. kymmenvuotiaan pojan ruumis, jonka aika ja metsän eläimet ovat saaneet huonoon kuntoon. Poika on murhattu, ja hänelle on myös tehty seksuaalista väkivaltaa. Jäljet johtavat Bukarestin alamaailmaan ja viemäreihin.

Eurooppaan on saapunut ennnennäkemätön pakolaisten aalto, josta myös Ruotsi on saanut osansa. Poliisi Olivia toimii avustustehtävissä Tukholman päärautatieasemalla, missä pakolaisille tarjotaan vettä ja ruokaa ja yritetään löytää katto pään päälle. Avustustehtävissä toimii myös Tom Stiltonin asuinkumppani Luna. 

Muriel asuu kaverinsa metsämökissä, ja hankkii rahaa huumeisiin myymällä itseään kaduilla. Hän löytää kadulta lohduttomasti itkevän pakolaistyttö Folamin, ja ottaa tämän suojiinsa metsämökkiin. Äkkiä Muriel on saanut syyn yrittää pysyä erossa huumeista, kun hän haluaa auttaa ja suojella Folamia. 

Ruumiita löytyy lisää, ja Tom Stilton kutsutaan mukaan avustajaksi rikostutkintatiimiin, jossa hän on työskennellyt, ennen vuosiaan kadulla. Olivian kanssa he lähtevät Bukarestiin, sukeltavat viemäreihin ja alamaailmaan ja yrittävät löytää selitystä tapahtumiin. Myös Folamin kohtalo tuntuu liittyvän tapahtumiin, jotka ovat karun kauheita. Rikolliset eivät kaihda keinoja ja laativat organisaatioita, eikä ihmishenki - varsinkaan tuntemattoman pakolaislapsen henki - ole minkään arvoinen, kun isot rahat liikkuvat. Myös Tom on nähnyt ja kuullut liikaa.

Kirjan henkilöihin muodostui helposti mutkaton suhde, ja palan halusta tietää heidän aikaisemmista vaiheistaan. Kirja käsittelee päivänpolttavia aiheita, joista kovin moni uutuusdekkari juuri nyt kertoo. Mutta se ei tässä kirjassa häirinnyt. Kirja on piinaavan jännittävä ja kertoo ihmistä, jotka eivät pelkää vaarantaa omaa henkeään ihmishenkiä pelastaessaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!