keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Reijo Mäki: Slussen

Otava, 2016

Päätösosa 1990-luvun puolivälin Roivas-kirjoihin. Liian kaunis tyttö, Kruunun vasikka ja Slussen muodostavat Tukholma-trilogian.  Slussen sijoittuu kesään 1995. Tukholmassa liikkuu sarjamurhaaja, joka tappaa kauniita, hymykuoppaisia blondeja ja jättää uhreihin signeerauksensa. Kun myös suomalaistyttö joutuu uhriksi, Sakari Roivas päätyy tukholmalaispoliisien ryhmään selvittämään murhia. Kuudes ja viimeinen murha ei tunnu kuuluvan joukkoon.

Sakari Roivas on Jussi Varekseen verrattuna varsin väritön hahmo. Vares on yksityisetsivä ja tekee mitä huvittaa, eikä kaihda viinahuuruisia kapakoita eikä naisseuraa. Roivas taas on nuhteeton poliisi, jolla tosin on alkoholistin tausta ja taistelu viinapirua vastaan on edelleen käynnissä. Roivas pysyttelee liiankin hyvin kuivilla, ja kun sortumisvaara on ilmeinen hän joko kokoaa itsensä ihailtavasti tai paikalle saapuu pelastava enkeli.

Itse tarina jäi mielestäni ohueksi Vares-kirjoihin verrattuna. En yhtään ihmettele että Mäki on jättänyt Roivaksen sivuun ja keskittynyt tekemään Vares-tarinoita pariksi vuosikymmeneksi. Roivas ei ole yhtään karismaattinen eikä hänestä saisi kummoistakaan elokuvaa. Myös murhaajan motiivi jää hämäräksi ja kirjan loppuratkaisu jotenkin latteaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!