perjantai 26. helmikuuta 2016

Michelle Gagnon: Kukaan ei kaipaa sinua

WSOY, 2014
Kirjaa lukiessani mietin, että mitä ihmettä osaan tästä kertoa. Kirja sukeltaa maailmaan, josta en ymmärrä hölkäsen pöläystä, nimittäin nörttien ja tietokonehakkereiden maailmaan.

Huomio, /ALLIANCE/n soturit: meitä vastaan hyökätään! Joku varasti domain-nimemme ja kaatoi sivustomme ja backup-wikin. He iskevät suoraan ytimeemme, yrittävät saada meitä hajaantumaan. Mutta meitä ei kukisteta! On aika iskeä takaisin. Peittäkää jälkenne ja pysykää cooleina ja tavataan toisella puolella...Vallas

Noa Torson herää kylmältä metallipöydältä jossain sairaalan tapaisessa miljöössä, iso arpi rinnassaan. Noa on lastensuojelun pitkäaikaisasiakas ja monen sijaiskodin kasvatti, nuorisovankilakin on tullut tutuksi. Noa ei muista, miten hän on pöydälle päätynyt. Lääkäri sanoo, että hän on ollut onnettomuudessa. Noa aavistaa, että kaikki ei ole kunnossa ja pakenee paikalta henkensä uhalla.
Toisaalla on Peter, joka päättää tutkia isänsä puuhia isän läppäriltä. Siinä samassa hänen kotiinsa murtaudutaan ja mustapukuiset miehet vievät läppärin mennessään. Peter on perustanut hakkeriyhteisö /ALLIANCE/n, jonka tarkoituksena on puolustaa heikkoja ja väärinkäytösten uhreja. Peter ja Noa, Vallas ja Rain, kohtaavat hakkeriyhteisössä, kun Peter pyytää Noalta apua. Totuus projektista, jonka uhriksi Noa on joutunut, on ihmiskokeineen karmea ja varsin uskottavasti ja todentuntuisesti kirjoitettu. Projekti etsii parannuskeinoa fiktiiviseen PEMA-sairauteen, joka tappaa nuoria. Myös Peterin veli on kuollut PEMAan, ja Peterin vanhemmat ovat osallisina projektissa.

Kirjan loppu jää odottamaan jatko-osia, ja käsittääkseni kirja onkin Persefone-trilogian aloitusosa. Moni asia jää roikkumaan ilmaan, myös Peterin ja Noan orastava rakkaustarina. Vaikka en hakkeroinnista ja koodikielestä mitään ymmärräkään, oli kirja koukuttava ensimmäiseltä sivulta lähtien. Aloitusosaa onkin verrattu Stieg Larsonin Millennium-trilogiaan, "Miehet jotka vihaavat naisia" nuorille. Tässä kirjassa pahikset ovat aikuisia ja hyvät nuoria. Ihan varmasti aion lukea myös jatko-osat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!